Ifjúsági Parlament, 2012.

XX. Ifjúsági Parlamentjét tartotta 2012. november 17-én az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezete (ASzISz) Budapesten, a Baár-Madas Református Gimnázium dísztermében. A Georgius Aranka Társaságot és Erdélyt Csonta Réka, Török Karola és jómagam, valamint a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium növendékei képviselték.

A parlament célja, hogy az ASzISz beszámoljon éves tevékenységéről a tagságnak, meghatározza a következő évi teendőket, valamint a szavazati joggal rendelkezők (minden 35 év alatti tag) ekkor választják meg az ifjúsági tagozat új vezetőségi tagjait. Emellett lehetőség nyílik, hogy a fiatalok is hozzászóljanak, s így megismerjék egymás munkáját.

Közös éneklés és Terjéki Tamás levezető elnök megnyitója után elsőként Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke köszöntötte a parlament résztvevőit, kiemelve a november 13-i magyar nyelv napi megemlékezést, melyen idén három elcsatolt régió képviselői is elmondták gondolataikat (Erdélyből Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Felvidékről Duray Miklós és Kárpátaljáról Vári Fábián László). Konrád Antal színművész a szép beszéd fontosságáról beszélt, hiszen, mint mondotta, társadalmi helyzetünkre, értékelésünkre nagy befolyással van, hogy hogyan beszélünk. Az anyanyelvápolás fontosságával kapcsolatosan megjegyezte, hogy a határon túli területeken egyáltalán nem magától értetődő az anyanyelv használata, néha szinte kiváltság, hogy magyar lévén lehet magyarul beszélni. Matula Ágnes szerkesztő derűlátásra és bizakodásra buzdított a nehézségek ellenére is, többek között azért, mivel az ASzISz és az Aranka Társaság ifjúsági tagozata között egyre szorosabb és aktívabb a kapcsolat. Kerekes Barnabás tanár úr, az ASz társelnöke ismét felhívta a figyelmünket arra, hogy a hatpercesre rövidített és a Lyukasórába beágyazott Nyelvőrző, valamint a többi anyanyelvi műsor érdekében csak úgy tehetünk, ha továbbra is levelekkel bombázzuk az MTVA vezetőit és az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítóit. Orosz Tamás titkár beszámolt a szövetség helyzetéről, szorgalmazva az összefogást más szervezetekkel, valamint emlékeztetett a hamarosan sorra kerülő tisztújító közgyűlésre. Vadász Zsuzsa, a Szóról-szóval társszerkesztője beszélt arról, hogy a Beszélni nehéz! műsor teljes archívuma megtalálható és kutatható lesz a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában.

A beszédek után került sor az ifjúsági vezetőség új tagjainak megválasztására. A parlament mind az öt jelöltet támogatta, így vezetőségi tag lett Balogh Ramóna, Gillich Katalin, Kerekes Zsolt, Nyerges Evelin és Ponyokai Judit.

A hozzászólások során többek között hallhattunk a szövetség internetes jelenlétéről, melyről Muszka Ágnes számolt be, különös tekintettel a Magyar Nyelv Napjára, amely során az ASz közösségi oldalán olyanok találkozhattak az anyanyelvápolással, akik eddig talán nem is hallottak róla; bemutatkozott a rádi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a csíkszeredai Segítő Mária Róm. Kat. Gimnázium beszédművelő köre; valamint Brézai Zoltántól megtudhattunk néhány információt a jövő évi tábor terveiről is.

A rendezvény végén a résztvevők elfogadták az Ifjúsági Szervezet új határozati pontjait, melyek között szerepel a nemzedékek közötti együttműködés élénkítésének terve, javaslat pályázatfigyelő csoport létrehozására valamint tematikus évek szervezésére, amelyek köré épülnének a rendezvények.

A XX. Ifjúsági Parlament képei megtekinthetők az ASzISz galériájában.

 Széman E. Rózsa

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

2023. március 17–19. között zajlott le az Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny országos döntője a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A megmérettetésre több mint ötven diák érkezett kísérőtanárával szerte az országból. A verseny mottójául az öt...

Őszi találkozó 2022

Őszi találkozó 2022

2022. november 5-én rendezték meg a Georgius Aranka Társaság őszi évnyitó találkozóját, melynek a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont. Az idei találkozó egy egésznapos programsorozatnak volt a része; a Garabonciások kezdeményezésének köszönhetően a...