„Remény és összekapaszkodás” – őszi tanévnyitó találkozó 2021

Tanévnyitó találkozó 2021
Remény és összekapaszkodás. Ennek jegyében telt a Georgius Aranka Társaság Ifjúsági Tagozatának 2021. október 9-én megrendezett tanévnyitó találkozója. Ezen a gyönyörű szombat reggelen a Kolozsvári Református Kollégiumban gyűltünk össze, felfegyverkezve korunk elengedhetetlen tartozékaival, a maszkkal és a „zöldigazolvánnyal”.

Miután – az elmúlt másfél évben szinte ösztönössé vált visszafogottsággal, óvatossággal – kiörvendeztük magunkat a viszontlátás felett (és meggyőződtünk arról, hogy minden maszkos arcnak beazonosítottuk a tulajdonosát), elénekeltük az Örökségünk című dalt. „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, / A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom.” A dal az idei nyári széphalmi anyanyelvi tábornak a himnuszává vált. Szövege híven tükrözi az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Georgius Aranka Társaság céljait: a magyar nyelv őrzésén túl a többi „anyanyelvünk”: a szeretet, a tisztelet, a hagyományos értékek, a kultúra, az emberség, az alázat megőrzését, továbbadását. 

A nyitóéneket követően Airizer Andrea és Barazsuly Viktória Adrienn, az Aranka Társaság ifjúsági vezetőségének tagjai és az esemény főszervezői hivatalosan is megnyitották a találkozót, amely valójában a társaság rendezvényei közül a legkevésbé formális, hiszen célja legfőképpen a találkozás, az együttlét, a közös vissza- és előretekintés. Ezután Farmati Anna, a Georgius Aranka Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket: a két év kihagyás után megrendezett találkozó kulcsszavaként hangsúlyozta a reményt, amely a szűkös időkben éltetett minket, s amellyel a folytatásra/jövőbe tekintünk. Ezt követően Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a nyári táborok szakmai vezetője, mindannyiunk legkedvesebb Tanár ura szólt hozzánk. Ő az összekapaszkodást nevezte meg a megmaradásunk zálogaként. A gondoktól terhes időkben, járványhelyzetben, a globalizálódó világban és az atomizálódó társadalomban az egyetlen mód közösségünk és lelki egészségünk megőrzésére az összekapaszkodás; az, ha szíveink gyertyáit egy helyre gyűjtjük, hiszen így, együtt válik legerősebbé a fényük, a melegük.

Az új főszervezők tolmácsolták Széman Emese Rózsa üzenetét is, aki idén, több mint egy évtizedes munka után adta át a stafétabotot utódainak, és sajnos nem tudott jelen lenni a találkozón. Ezután bemutatták a két újonnan megválasztott vezetőségi tagot, akik felvételéről a találkozó előtti napokban döntött az ifjúsági vezetőség: Burkhardt Zsófia és Darabont Csenge csatlakozott a csapathoz.

Visszatekintettünk az elmúlt két év eseményeire: megnéztük a 2021-es zsoboki és széphalmi táborról, illetve a 2020 nyarán megrendezett online ,,zsoboki” táborról készült vetítést is. A főszervezők elmondták, hogy a járványhelyzet miatt nem mernek biztos időpontokat közölni a jövőben megszervezendő események kapcsán, egyedül a következő zsoboki tábor dátumát tűzték már ki, hagyományosan július második hetére.

A vissza- és előretekintést közös ebéd követte, majd az Ampelopsis Versszínház gondoskodott  „kulturális csemegéről”. Az előadás remek hangulatot teremtett, Karinthy Frigyes egyedi és humoros szövegei mindenki tetszését elnyerték. A délután hátralevő része kötetlenül telt. A találkozás öröme mindenkiben nosztalgiát ébresztett: eszünkbe jutottak a közös emlékek, a feledhetetlen pillanatok. A Bordi-estek hangulatát megidézve körbeültünk és énekelni kezdtük a jól ismert dalokat. Csodálatos érzés volt látni, hogy ez a közösség a távolság és a járvány ellenére is összegyűlt, és hálával teli szívvel dalolt. A délutánt egy közös játékkal zártuk, ahol mindenki önfeledten szórakozott.

Ez a találkozó nagyszerű lehetőséget nyújtott a kapcsolatok ápolására és erősítésére, s ismét megtapasztaltuk, hogy „egy vérből valók vagyunk”.

Burkhardt Zsófia és Darabont Csenge

Az esemény létrejöttét a Communitas Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatta.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

Őszi találkozó 2023

Őszi találkozó 2023

A Georgius Aranka Társaság 2023. október 21-én tartotta őszi találkozóját Kolozsváron, a Vallásszabadság házában. A rendezvény megszervezésében az Ampelopsis Versszínház és az Anyanyelvápolók Szövetsége is közreműködött. A találkozót közös éneklés nyitotta a „Zsobok...

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

2023. július 9-15. között rendezték meg a XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábort Zsobokon, Kalotaszeg egyik hagyományőrző falujában. A huszonkét táborozónak és a tizennégy fős szervezőcsapatnak a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ biztosított...

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Kinyitottam a szemem s szomorúan észleltem, hogy nehezebb mint képzeltem. Az első élesnek nevezhető tekintetemben felfedeztem egy gyönyörű piros ruhás hölgyet, majd miután még élesebbé vált a film, rájöttem, hogy nam más, mint a csodálatos Sára. Megdicsértem ruháját...