„Remény és összekapaszkodás” – őszi tanévnyitó találkozó 2021

Tanévnyitó találkozó 2021
Remény és összekapaszkodás. Ennek jegyében telt a Georgius Aranka Társaság Ifjúsági Tagozatának 2021. október 9-én megrendezett tanévnyitó találkozója. Ezen a gyönyörű szombat reggelen a Kolozsvári Református Kollégiumban gyűltünk össze, felfegyverkezve korunk elengedhetetlen tartozékaival, a maszkkal és a „zöldigazolvánnyal”.

Miután – az elmúlt másfél évben szinte ösztönössé vált visszafogottsággal, óvatossággal – kiörvendeztük magunkat a viszontlátás felett (és meggyőződtünk arról, hogy minden maszkos arcnak beazonosítottuk a tulajdonosát), elénekeltük az Örökségünk című dalt. „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, / A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom.” A dal az idei nyári széphalmi anyanyelvi tábornak a himnuszává vált. Szövege híven tükrözi az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Georgius Aranka Társaság céljait: a magyar nyelv őrzésén túl a többi „anyanyelvünk”: a szeretet, a tisztelet, a hagyományos értékek, a kultúra, az emberség, az alázat megőrzését, továbbadását. 

A nyitóéneket követően Airizer Andrea és Barazsuly Viktória Adrienn, az Aranka Társaság ifjúsági vezetőségének tagjai és az esemény főszervezői hivatalosan is megnyitották a találkozót, amely valójában a társaság rendezvényei közül a legkevésbé formális, hiszen célja legfőképpen a találkozás, az együttlét, a közös vissza- és előretekintés. Ezután Farmati Anna, a Georgius Aranka Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket: a két év kihagyás után megrendezett találkozó kulcsszavaként hangsúlyozta a reményt, amely a szűkös időkben éltetett minket, s amellyel a folytatásra/jövőbe tekintünk. Ezt követően Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, a nyári táborok szakmai vezetője, mindannyiunk legkedvesebb Tanár ura szólt hozzánk. Ő az összekapaszkodást nevezte meg a megmaradásunk zálogaként. A gondoktól terhes időkben, járványhelyzetben, a globalizálódó világban és az atomizálódó társadalomban az egyetlen mód közösségünk és lelki egészségünk megőrzésére az összekapaszkodás; az, ha szíveink gyertyáit egy helyre gyűjtjük, hiszen így, együtt válik legerősebbé a fényük, a melegük.

Az új főszervezők tolmácsolták Széman Emese Rózsa üzenetét is, aki idén, több mint egy évtizedes munka után adta át a stafétabotot utódainak, és sajnos nem tudott jelen lenni a találkozón. Ezután bemutatták a két újonnan megválasztott vezetőségi tagot, akik felvételéről a találkozó előtti napokban döntött az ifjúsági vezetőség: Burkhardt Zsófia és Darabont Csenge csatlakozott a csapathoz.

Visszatekintettünk az elmúlt két év eseményeire: megnéztük a 2021-es zsoboki és széphalmi táborról, illetve a 2020 nyarán megrendezett online ,,zsoboki” táborról készült vetítést is. A főszervezők elmondták, hogy a járványhelyzet miatt nem mernek biztos időpontokat közölni a jövőben megszervezendő események kapcsán, egyedül a következő zsoboki tábor dátumát tűzték már ki, hagyományosan július második hetére.

A vissza- és előretekintést közös ebéd követte, majd az Ampelopsis Versszínház gondoskodott  „kulturális csemegéről”. Az előadás remek hangulatot teremtett, Karinthy Frigyes egyedi és humoros szövegei mindenki tetszését elnyerték. A délután hátralevő része kötetlenül telt. A találkozás öröme mindenkiben nosztalgiát ébresztett: eszünkbe jutottak a közös emlékek, a feledhetetlen pillanatok. A Bordi-estek hangulatát megidézve körbeültünk és énekelni kezdtük a jól ismert dalokat. Csodálatos érzés volt látni, hogy ez a közösség a távolság és a járvány ellenére is összegyűlt, és hálával teli szívvel dalolt. A délutánt egy közös játékkal zártuk, ahol mindenki önfeledten szórakozott.

Ez a találkozó nagyszerű lehetőséget nyújtott a kapcsolatok ápolására és erősítésére, s ismét megtapasztaltuk, hogy „egy vérből valók vagyunk”.

Burkhardt Zsófia és Darabont Csenge

Az esemény létrejöttét a Communitas Alapítvány és az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatta.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

Tábori napló 2023. – péntek, július 14.

Tábori napló 2023. – péntek, július 14.

Nekem ez az első alkalmam, hogy részt veszek az Aranka György ifjúsági anyanyelvi táborban. Ez az egész hét nagyon gyorsan elszállt, de rengeteg élményem van itt az Arankásokkal. Őszintén nem nagyon figyeltem az előadásokra vagy túl fáradt voltam ahhoz, hogy...

Tábori napló 2023. – csütörtök, július 13.

Tábori napló 2023. – csütörtök, július 13.

A mai nap is, mint eddig mindegyik reggelivel kezdődött, ahol nagyon finom táplálékot fogyaszthattunk. A kilenckor kezdődő interaktív előadás az én szempontomból elérte a célját, vagyis jobban megismertem magam, egy stressz elleni pajzsot is kaptunk, amely ugyancsak...

Tábori napló 2023. – szerda, július 12.

Tábori napló 2023. – szerda, július 12.

A „sűrű, de tartalmas" jelzővel tudnám csupán érzékeltetni a tábor negyedik napjának programkínálatát.  A szokásos reggeli rutinunk után egyből bűnösekre adtuk a fejünket. Persze nem a szó szoros értelmében, hisz anyanyelvápolókhoz híven egy kiváló előadás...