XIV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

„Mint kagyló testébe fogadott gyöngyét, óvom a szót, a hazulról hozottat” – olvashatjuk Magyari Lajos szavait a tábori pólón. Találó szavak, melyek az anyanyelv értékén túl a közösség erejét is visszhangozzák. Erről szólt az idei zsoboki tábor is.

A programok színes palettája minden táborozó érdeklődését felkeltette. Délelőttönként különlegesebbnél különlegesebb előadások részesei lehettünk, bevezettek minket az irodalom, történelem, újságírás, de még a csillagászat rejtelmeibe is. Korzenszky Richárd bencés szerzetes rávilágított az olvasás fontosságára a mindennapokban, Kerekes Barnabás tanár úr pedig lelki útravalóval látott el.

A délutánok ismerkedéssel, csoportos foglalkozásokkal teltek. Kipróbálhattuk magunkat a kézművességben, megismerkedtünk Zsobok népi értékeivel egy tisztaszoba-látogatás alkalmával, részt vettünk az akadályversenyen, és még híradót is készítettünk.

Esténként anyanyelvi játékokkal bővítettük a szókincsünket, önfeledten nevettünk társasjátékozás közben, és együtt, egy szívvel-lélekkel énekeltünk Bordi András Kazinczy-díjas előadóművésszel. A kirándulás alkalmával felfedezhettük Kalotaszeg értékes templomait, hagyatékait.

Hogy mit jelent számomra Zsobok és az Anyanyelvi Tábor? Nehéz szavakba önteni. Minden alkalommal másként térek haza. Olyan emberként, aki még jobban megismerhette önmagát. A változás hozzátartozik az élethez. Merem remélni, hogy e néhány nap a legjobb irányba terelte azt, aki ma lehetek, és leszek a jövőben.

Gombár Anna

A tábor megvalósulását támogatta:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

Őszi találkozó 2023

Őszi találkozó 2023

A Georgius Aranka Társaság 2023. október 21-én tartotta őszi találkozóját Kolozsváron, a Vallásszabadság házában. A rendezvény megszervezésében az Ampelopsis Versszínház és az Anyanyelvápolók Szövetsége is közreműködött. A találkozót közös éneklés nyitotta a „Zsobok...

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

2023. július 9-15. között rendezték meg a XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábort Zsobokon, Kalotaszeg egyik hagyományőrző falujában. A huszonkét táborozónak és a tizennégy fős szervezőcsapatnak a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ biztosított...

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Kinyitottam a szemem s szomorúan észleltem, hogy nehezebb mint képzeltem. Az első élesnek nevezhető tekintetemben felfedeztem egy gyönyörű piros ruhás hölgyet, majd miután még élesebbé vált a film, rájöttem, hogy nam más, mint a csodálatos Sára. Megdicsértem ruháját...