XIV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

„Mint kagyló testébe fogadott gyöngyét, óvom a szót, a hazulról hozottat” – olvashatjuk Magyari Lajos szavait a tábori pólón. Találó szavak, melyek az anyanyelv értékén túl a közösség erejét is visszhangozzák. Erről szólt az idei zsoboki tábor is.

A programok színes palettája minden táborozó érdeklődését felkeltette. Délelőttönként különlegesebbnél különlegesebb előadások részesei lehettünk, bevezettek minket az irodalom, történelem, újságírás, de még a csillagászat rejtelmeibe is. Korzenszky Richárd bencés szerzetes rávilágított az olvasás fontosságára a mindennapokban, Kerekes Barnabás tanár úr pedig lelki útravalóval látott el.

A délutánok ismerkedéssel, csoportos foglalkozásokkal teltek. Kipróbálhattuk magunkat a kézművességben, megismerkedtünk Zsobok népi értékeivel egy tisztaszoba-látogatás alkalmával, részt vettünk az akadályversenyen, és még híradót is készítettünk.

Esténként anyanyelvi játékokkal bővítettük a szókincsünket, önfeledten nevettünk társasjátékozás közben, és együtt, egy szívvel-lélekkel énekeltünk Bordi András Kazinczy-díjas előadóművésszel. A kirándulás alkalmával felfedezhettük Kalotaszeg értékes templomait, hagyatékait.

Hogy mit jelent számomra Zsobok és az Anyanyelvi Tábor? Nehéz szavakba önteni. Minden alkalommal másként térek haza. Olyan emberként, aki még jobban megismerhette önmagát. A változás hozzátartozik az élethez. Merem remélni, hogy e néhány nap a legjobb irányba terelte azt, aki ma lehetek, és leszek a jövőben.

Gombár Anna

A tábor megvalósulását támogatta:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

2023. március 17–19. között zajlott le az Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny országos döntője a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A megmérettetésre több mint ötven diák érkezett kísérőtanárával szerte az országból. A verseny mottójául az öt...

Őszi találkozó 2022

Őszi találkozó 2022

2022. november 5-én rendezték meg a Georgius Aranka Társaság őszi évnyitó találkozóját, melynek a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont. Az idei találkozó egy egésznapos programsorozatnak volt a része; a Garabonciások kezdeményezésének köszönhetően a...