Beszámoló a győri Kazinczy-verseny-ről

2013. április 19–21.

Az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakaszának erdélyi győztesei minden évben részt vesznek a győri Kazinczy-versenyen, amely ennek a nagy múltú nemes versengésnek a Kárpát-medencei döntője.

A 2004 márciusában Kolozsvárt önálló jogi személyként és nonprofit kulturális egyesületként bejegyzett Georgius Aranka Társaság fennállása óta minden év márciusában megrendezi a magyar tannyelvű középiskolákban működő beszédművelő körök országos találkozóját és vetélkedőjét a IX–XII. osztályos diákok számára. A verseny színhelye hagyományosan a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, társszervezők a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a BBTE Filológia Fakultásának magyar tanszékei.

2013. március 22–24. között 18. alkalommal került sor e vetélkedő megszervezésére, amelyen 90 középiskolás mérte össze tudását, kreativitását 3 versenyformában: az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati, a Szép magyar beszéd kiejtési, illetve a Versben bujdosó vers- és prózamondó versenyen. Az egyes versenyformák első 9 helyezettje Sátoraljaújhelyen, illetve Győrött képviseli Erdélyt a Kárpát-medencei döntőn.

Győrött 2013. április 19–21. között 46. alkalommal került sor erre a megmérettetésre 85 középiskolás és 40 szakközépiskolai tanító részvételével.

A verseny kétfordulós: először minden résztvevő a szabadon választott szövegét mutatja be a neves szakemberekből álló zsűri előtt, ezt egy szövegjelölő írásbeli feladat követi. A verseny második napján a kötelező szöveg felolvasása következik, majd délután a zsűri értékelését, észrevételeit, tanácsait hallgatják meg a versenyzők és a felkészítő tanárok.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a szabad időben tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak mindenkinek. Az idén szervezett városnézésen és a Győri Filharmonikusok koncertjén vehetett részt a nagyszámú érdeklődő.

A verseny díjkiosztó záróünnepségére április 21-én a Városháza nagytermében került sor.

Az idén a 9 hazai nyertes közül 7 tanuló vett részt a döntőn két felkészítő tanár és a Georgius Aranka Társaság egy képviselőjének kíséretében. Az utazást részben az RMPSz valamint az RMDSz – Communitas Alapítvány támogatta, a fennmaradó összeget a Társaság állta.

Virág Erzsébet

communitas_vizszintes_szoveggel
rmpsz_logo

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

Őszi találkozó 2023

Őszi találkozó 2023

A Georgius Aranka Társaság 2023. október 21-én tartotta őszi találkozóját Kolozsváron, a Vallásszabadság házában. A rendezvény megszervezésében az Ampelopsis Versszínház és az Anyanyelvápolók Szövetsége is közreműködött. A találkozót közös éneklés nyitotta a „Zsobok...

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

2023. július 9-15. között rendezték meg a XV. Aranka György Ifjúsági Anyanyelvi Tábort Zsobokon, Kalotaszeg egyik hagyományőrző falujában. A huszonkét táborozónak és a tizennégy fős szervezőcsapatnak a Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-központ biztosított...

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Tábori napló 2022. – péntek, július 15.

Kinyitottam a szemem s szomorúan észleltem, hogy nehezebb mint képzeltem. Az első élesnek nevezhető tekintetemben felfedeztem egy gyönyörű piros ruhás hölgyet, majd miután még élesebbé vált a film, rájöttem, hogy nam más, mint a csodálatos Sára. Megdicsértem ruháját...