Az Aranka Társaság tanévnyitó találkozója, 2011.

„Annyi mindent kéne még elmondanom, / S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom, / Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk, / S mint a régi jó barátok, egyet mondunk, s egyet gondolunk.” – hallhatjuk az Ismerős Arcok Nélküled című számában. Ez jellemezte a Georgius Aranka Társaság által első alkalommal Kolozsváron megszervezett évnyitó találkozót.

Azért gyűlt egybe kis csapatunk október 29-én délelőtt, hogy elmondhassuk azt az „annyi mindent”, amit egy első évnyitó találkozón lehet és kell. Elsőként Csonta Réka jelentette be, hogy Szabó Rita – aki egészen Csíkszeredából jött el Kolozsvárra, hogy velünk tölthessen egy csodálatos napot – meglepetéssel készült számunkra. Elénekelt egy népdalt, amivel sikerült még jobbá és találóbbá varázsolnia a hangulatot az Apáczai Líceum egyik termében. Ezután Egyed Emese, az Aranka Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket, kifejtve azt a gondolatot, miszerint csinosítanunk kell a nyelvünket, és azért vagyunk ma is itt, hogy ezt tegyük. Emellett beszélt a társaság névadójáról, Aranka Györgyről is. Tőkés Erika tanárnő, a társaság alelnöke folytatta a gondolatsort, szólt néhány szót az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő verseny kialakulásáról, majd Kerekes Barnabás tanár úr, a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetségének (ASZ) társelnöke beszélt az ottani versenyekről. Értékelte az ASZ elmúlt évi rendezvényeit, táborait, és ismertette az elkövetkezendő év programját. S hogy azok, akik részt vettek egy-egy rendezvényen, nosztalgiázhassanak, illetve akik nem vettek részt, azok betekintést kaphassanak a táborokba, megnéztük a vezetőségi tagok által összeállított vetítéseket a 3. zsoboki és a 19. „csongrádi” táborról. Terjéki Tamás, az ASZ elnökségi és az Ifjúsági Szervezet vezetőségi tagja, a hivatalosabb hangvételű beszédek zárásaként bemutatta a szövetség honlapját, az Anyanyelvi Rejtvénypárbajt és az Aranka Társaság új honlapját. Ezt követően szabadabban beszélgethettünk, kisebb csoportokba álltunk össze, és elmeséltük, milyen jó, hogy itt vagyunk, s mint a régi jó barátok, egyet mondunk, s egyet gondolunk. Beszélgettünk többek között a nyári tábori emlékekről, élményekről, a jövő évi táborokról.

Délután felsétáltunk a Házsongárdi temetőbe Szilágyi Domokos sírjához, a költő halálának 35. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre. Az Aranka Társaság és az Anyanyelvápolók Szövetsége nevében Széman Emese Rózsa és Barthalos-Zerkowitz Márton helyeztek el koszorút a sírnál. A továbbiakban a csapat meglátogatta nagyjaink sírját, akik a Házsongárdi temetőben nyugszanak, többek között Dsida Jenőét, Kós Károlyét és Apáczai Csere Jánosét is. Hivatalosan itt le is zárult a találkozó, azonban voltak még esti összejövetelek, és a legtöbb utazót csapatosan ki is kísértük az állomásra, hogy az utolsó pillanatig együtt lehessünk.

„S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom.” Ez viszont nem így van, hiszen rengeteg alkalom lesz még efféle találkozásokra. Ezért is neveztük ezt az első évnyitó találkozónak, mert ha van első, akkor több is lesz. Reméljük, következő alkalommal még többen gyűlünk össze, még több ötletet, gondolatot és élményt hallgathatunk meg, és még több emlékkel gazdagodhatunk, na meg érdekes fényképekkel tölthetjük meg képtárunkat. Köszönöm, hogy részt vehettem a találkozón, gratulálok mindenkinek, mert nagyon jól sikerült, és ajánlom a részvételt a következő rendezvényeken azoknak, akik most nem voltak itt!

Ecsedy-Baumann Brigitta,
Kolozsvár 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

2023. március 17–19. között zajlott le az Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny országos döntője a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A megmérettetésre több mint ötven diák érkezett kísérőtanárával szerte az országból. A verseny mottójául az öt...

Őszi találkozó 2022

Őszi találkozó 2022

2022. november 5-én rendezték meg a Georgius Aranka Társaság őszi évnyitó találkozóját, melynek a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont. Az idei találkozó egy egésznapos programsorozatnak volt a része; a Garabonciások kezdeményezésének köszönhetően a...