Aranka XXII. – Tőkés Erikára emlékezve

Izgalmas megmérettetés, megerősített együttműködés, új díjak – így zajlott a huszonkettedik Aranka-verseny döntője.

Huszonkettedik alkalommal került megrendezésre az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakasza Kolozsváron, 2017. március 17–19-én. A verseny ünnepélyes megnyitóját pénteken, 18 órai kezdettel tartották az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében, melyen az Aranka elnöke, Farmati Anna bejelentette, hogy a társaság két díjat alapít, egyik a 200 éve elhunyt Aranka Györgyről, másikat Tőkés Erika magyartanárról nevez el. Az előbbi díjat első alkalommal posztumusz ítélték oda a tavaly nyáron elhunyt Tőkés Erikának, aki a versenyek egyik mozgatórugója volt; a szervezők emellett egy emlékfalat is terveztek, melyre a hétvége végére számos emlékképet tűztek fel a résztvevők. Ezt követte a versenyszámok kisorsolása a másnapi szóbeli fordulóhoz.

Szombaton délelőtt zajlott a verseny írásbeli fordulója, a versenyzők a hagyományt követve három kategóriában tehették próbára tudásukat és rátermettségüket, az Édes anyanyelvünk kategóriában nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai, szövegjelölési feladatok vártak a diákokra, a Szép magyar beszéd kategória versenyzői szövegértelmezés, szövegszerkesztés, szövegjelölés terén bizonyíthattak, a Versben bujdosó kategória szövegértelmezési, szövegalkotási és stilisztikai feladatok elé állította a jelentkezőket.

(Fotó: Barna Dávid/anyanyelvapolo.hu)

Az írásbeli feladatok ideje alatt megerősítette együttműködését az Anyanyelvápolók Szövetsége és Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége a két elnök, Juhász Judit és Péntek János aláírásával szentesítette az iratot. Ez után a felkészítő, illetve kísérőtanárok az Aranka Társaság éves közgyűlésén, majd Kerekes Barnabás Lőrincze-díjas és Bonis Bona életműdíjas középiskolai tanár szakmai előadásán vehettek részt. Ez utóbbin a felkészítésben, gyakorlásban hasznosítható, általános érvényű tanácsokkal gazdagodhattak a résztvevők.

A versenyszámok szóbeli fordulója 11 órától vette kezdetét. Az Édes anyanyelvünk kategóriában versenyzők egy 3 perces beszédművet mutattak be, egy kijelölt beszédhelyzetnek megfelelően, a Szép magyar beszéd kategóriában egy szabadon választott és egy kötelező szöveg felolvasására készültek a résztvevő diákok, a Versben bujdosó kategóriában pedig egy szabadon választott vers elszavalása után egy ismeretlen költemény felolvasása volt a kijelölt feladat a diákok számára. Délután a versenyek szakmai értékelése következett versenyformánként, ahol hasznos tanácsokat kaphattak a résztvevő diákok. Szombat este Albert Júlia színművésznő teremtett ünnepélyes hangulatot mindannyiunk számára, Március 15. című versösszeállítása előadásával.

Miután megszületett az eredmény mindhárom kategóriában, vasárnap 9 órától került sor az eredményhirdetésre, a díjak kiosztására és a verseny ünnepélyes zárására az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében. Az ünnepi keretek között elsőként az első Aranka György díjat adták át a Református Kollégium nyelvművelő körét képviselő Székely Árpád igazgatónak.

Szombatfalvi Klára

Fotó: Lukács Dániel Mátyás

További képek Facebook-oldalunkon.
A verseny résztvevőinek névsorát itt olvashatják. (hamarosan)

A feladatlapokat itt tekinthetik meg. (hamarosan)

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

XXVII. Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny

2023. március 17–19. között zajlott le az Aranka György nyelv- és beszédművelő verseny országos döntője a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A megmérettetésre több mint ötven diák érkezett kísérőtanárával szerte az országból. A verseny mottójául az öt...

Őszi találkozó 2022

Őszi találkozó 2022

2022. november 5-én rendezték meg a Georgius Aranka Társaság őszi évnyitó találkozóját, melynek a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont. Az idei találkozó egy egésznapos programsorozatnak volt a része; a Garabonciások kezdeményezésének köszönhetően a...