XI. Aranka-tábor – szakmai beszámoló

Tizenegyedik anyanyelvi táborunkban, melyet 2019. július 14. és 20. között (5 egész + 2 fél nap, 6 éjszaka) szerveztünk a zsoboki Bethesda Gyermekotthonban, összesen 25 középiskolás fiatal vett részt, valamint táborvezetőként Kerekes Barnabás középisk. tanár és 12 huszonéves fiatal szervező. A tábor szakmai programját összesen 19 előadó, illetve foglalkozásvezető meghívásával valósítottuk meg, akik több-kevesebb időt velünk töltöttek, igénybe véve szállást és étkezést. A részletes programot csatoltam. Összességében majdnem 60-an vettek részt egész héten vagy néhány napra anyanyelvi táborunkban.

Általános következtetés, hogy a fiatalokat sokkal inkább megmozgatja egy-egy interaktív foglalkozás (például Kelemen Attila Csongor, Fazakas Emese vagy a média-foglalkozás, illetve a kézműves foglalkozás), mint egy frontális jellegű előadás, de nagy érdeklődés övezte Korzenszky Richárd tihanyi OSB-perjel előadását vagy Kádár Magor kommunikációs szakember gondolatait, aki a biztosnságos nethasználatról beszélt. Mindig tanulságosak, és a fiatalokat is foglalkoztatják azok a témák, melyeket Kerekes Barnabás boncolgat magatartáskultúráról, emberi kapcsolatokról. Utóbbinak anyanyelvi játékai, vagy Bordi András drámajátékos foglalkozása pedig mindenkinek a kedvence.

A tábornak elsődleges célja egy olyan közeget biztosítani azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek az anyanyelv, anyanyelvi kultúra iránt, ahol nem érzik magukat „csodabogárnak”, ahol hozzájuk hasonló fiatalokkal találkozhatnak. Ennek a célnak elérését a tábor után beérkezett 8-10 beszámoló is alátámasztja. Emellett természetesen ugyancsak legfontosabb céljaink közé tartozik nemcsak az anyanyelvi kultúra ápolása, hanem az általános műveltség szélesítése is, így alakult ki a mellékelt színes program, és így került be például filmnézés is a programba, melyet szintén elemző beszélgetés követett.

A tábor létrejöttét az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány, a Kolozsvári Rádió, a Media Contur, a Kolozsvári Televízió, valamint a zsoboki Bethesda Gyermekotthon vezetősége támogatta.

Kolozsvár, 2019.

Széman E. Rózsa, projektfelelős

Írta: Széman E. Rózsa

2019. 07. 28.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

Tábori napló 2021. – péntek, július 16.

Tábori napló 2021. – péntek, július 16.

2021. július 16-a, péntek az Aranka-tábor utolsó előtti napja. Nem merek belegondolni, hogy már elérkezett a tábor vége. Személy szerint én nagyon élveztem a tábort, egyszerre gyarapítottam tudásomat és szórakoztam. Nagyon tartalmas és élményteli hét áll mögöttem. A...

Tábori napló 2021. – csütörtök, július 15.

Tábori napló 2021. – csütörtök, július 15.

A csütörtöki nap, avagy a tábor negyedik napja, megannyi lehetőséget kínált elénk, elmélyülhettünk a nagybetűs élet kamrájában. Az első előadás alatt a filmelmélet és filmtörténet érvényesült leginkább, amit darabkákra boncolgattunk, kutatva a mozgóképek...