Beszámoló a győri Kazinczy-verseny-ről

2013. április 19–21.

Az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakaszának erdélyi győztesei minden évben részt vesznek a győri Kazinczy-versenyen, amely ennek a nagy múltú nemes versengésnek a Kárpát-medencei döntője.

A 2004 márciusában Kolozsvárt önálló jogi személyként és nonprofit kulturális egyesületként bejegyzett Georgius Aranka Társaság fennállása óta minden év márciusában megrendezi a magyar tannyelvű középiskolákban működő beszédművelő körök országos találkozóját és vetélkedőjét a IX–XII. osztályos diákok számára. A verseny színhelye hagyományosan a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, társszervezők a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a BBTE Filológia Fakultásának magyar tanszékei.

2013. március 22–24. között 18. alkalommal került sor e vetélkedő megszervezésére, amelyen 90 középiskolás mérte össze tudását, kreativitását 3 versenyformában: az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati, a Szép magyar beszéd kiejtési, illetve a Versben bujdosó vers- és prózamondó versenyen. Az egyes versenyformák első 9 helyezettje Sátoraljaújhelyen, illetve Győrött képviseli Erdélyt a Kárpát-medencei döntőn.

Győrött 2013. április 19–21. között 46. alkalommal került sor erre a megmérettetésre 85 középiskolás és 40 szakközépiskolai tanító részvételével.

A verseny kétfordulós: először minden résztvevő a szabadon választott szövegét mutatja be a neves szakemberekből álló zsűri előtt, ezt egy szövegjelölő írásbeli feladat követi. A verseny második napján a kötelező szöveg felolvasása következik, majd délután a zsűri értékelését, észrevételeit, tanácsait hallgatják meg a versenyzők és a felkészítő tanárok.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a szabad időben tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak mindenkinek. Az idén szervezett városnézésen és a Győri Filharmonikusok koncertjén vehetett részt a nagyszámú érdeklődő.

A verseny díjkiosztó záróünnepségére április 21-én a Városháza nagytermében került sor.

Az idén a 9 hazai nyertes közül 7 tanuló vett részt a döntőn két felkészítő tanár és a Georgius Aranka Társaság egy képviselőjének kíséretében. Az utazást részben az RMPSz valamint az RMDSz – Communitas Alapítvány támogatta, a fennmaradó összeget a Társaság állta.

Virág Erzsébet

communitas_vizszintes_szoveggel
rmpsz_logo

Írta: Széman E. Rózsa

2013. 06. 18.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések

Tábori napló 2021. – péntek, július 16.

Tábori napló 2021. – péntek, július 16.

2021. július 16-a, péntek az Aranka-tábor utolsó előtti napja. Nem merek belegondolni, hogy már elérkezett a tábor vége. Személy szerint én nagyon élveztem a tábort, egyszerre gyarapítottam tudásomat és szórakoztam. Nagyon tartalmas és élményteli hét áll mögöttem. A...

Tábori napló 2021. – csütörtök, július 15.

Tábori napló 2021. – csütörtök, július 15.

A csütörtöki nap, avagy a tábor negyedik napja, megannyi lehetőséget kínált elénk, elmélyülhettünk a nagybetűs élet kamrájában. Az első előadás alatt a filmelmélet és filmtörténet érvényesült leginkább, amit darabkákra boncolgattunk, kutatva a mozgóképek...