Georgius Aranka Társaság

„Az anyai nyelv köti összve az elméket.” (Aranka György)

Information

This article was written on 27 Már 2017, and is filled under Anyanyelvi verseny, Beszámolók.

Current post is tagged

, , , , ,

Aranka XXII. – Tőkés Erikára emlékezve

Izgalmas megmérettetés, megerősített együttműködés, új díjak – így zajlott a huszonkettedik Aranka-verseny döntője.

Huszonkettedik alkalommal került megrendezésre az Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny országos szakasza Kolozsváron, 2017. március 17–19-én. A verseny ünnepélyes megnyitóját pénteken, 18 órai kezdettel tartották az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében, melyen az Aranka elnöke, Farmati Anna bejelentette, hogy a társaság két díjat alapít, egyik a 200 éve elhunyt Aranka Györgyről, másikat Tőkés Erika magyartanárról nevez el. Az előbbi díjat első alkalommal posztumusz ítélték oda a tavaly nyáron elhunyt Tőkés Erikának, aki a versenyek egyik mozgatórugója volt; a szervezők emellett egy emlékfalat is terveztek, melyre a hétvége végére számos emlékképet tűztek fel a résztvevők. Ezt követte a versenyszámok kisorsolása a másnapi szóbeli fordulóhoz.

Szombaton délelőtt zajlott a verseny írásbeli fordulója, a versenyzők a hagyományt követve három kategóriában tehették próbára tudásukat és rátermettségüket, az Édes anyanyelvünk kategóriában nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai, szövegjelölési feladatok vártak a diákokra, a Szép magyar beszéd kategória versenyzői szövegértelmezés, szövegszerkesztés, szövegjelölés terén bizonyíthattak, a Versben bujdosó kategória szövegértelmezési, szövegalkotási és stilisztikai feladatok elé állította a jelentkezőket.


(Fotó: Barna Dávid/anyanyelvapolo.hu)

Az írásbeli feladatok ideje alatt megerősítette együttműködését az Anyanyelvápolók Szövetsége és Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége a két elnök, Juhász Judit és Péntek János aláírásával szentesítette az iratot. Ez után a felkészítő, illetve kísérőtanárok az Aranka Társaság éves közgyűlésén, majd Kerekes Barnabás Lőrincze-díjas és Bonis Bona életműdíjas középiskolai tanár szakmai előadásán vehettek részt. Ez utóbbin a felkészítésben, gyakorlásban hasznosítható, általános érvényű tanácsokkal gazdagodhattak a résztvevők.

A versenyszámok szóbeli fordulója 11 órától vette kezdetét. Az Édes anyanyelvünk kategóriában versenyzők egy 3 perces beszédművet mutattak be, egy kijelölt beszédhelyzetnek megfelelően, a Szép magyar beszéd kategóriában egy szabadon választott és egy kötelező szöveg felolvasására készültek a résztvevő diákok, a Versben bujdosó kategóriában pedig egy szabadon választott vers elszavalása után egy ismeretlen költemény felolvasása volt a kijelölt feladat a diákok számára. Délután a versenyek szakmai értékelése következett versenyformánként, ahol hasznos tanácsokat kaphattak a résztvevő diákok. Szombat este Albert Júlia színművésznő teremtett ünnepélyes hangulatot mindannyiunk számára, Március 15. című versösszeállítása előadásával.

Miután megszületett az eredmény mindhárom kategóriában, vasárnap 9 órától került sor az eredményhirdetésre, a díjak kiosztására és a verseny ünnepélyes zárására az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében. Az ünnepi keretek között elsőként az első Aranka György díjat adták át a Református Kollégium nyelvművelő körét képviselő Székely Árpád igazgatónak.

Szombatfalvi Klára

Fotó: Lukács Dániel Mátyás

További képek Facebook-oldalunkon.
A verseny résztvevőinek névsorát itt olvashatják. (hamarosan)

A feladatlapokat itt tekinthetik meg. (hamarosan)

Vélemény, hozzászólás?