Georgius Aranka Társaság

„Az anyai nyelv köti összve az elméket.” (Aranka György)

Information

This article was written on 18 dec 2012, and is filled under Beszámolók.

„Nincs más haza, csak az anyanyelv” – az Anyanyelvápolók Szövetségének tisztújító közgyűlése

A fent idézett Márai Sándor-gondolat fogadta szombaton, december 15-én az Anyanyelvápolók Szövetségének tagjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten. A X. tisztújító közgyűlésen megjelenteket E. Csorba Csilla múzeumigazgató és Maróti István, a szövetség főtitkára köszöntötte.

A megnyitó után a Lőrincze-díjak átadása következett: az idei év díjazottjai dr. Fekete László nyugalmazott főiskolai tanár és Kerekes Barnabás gimnáziumi tanár, a szövetség társelnöke (és az ifjúsági tagozat vezetője) voltak.

A beszámolókban többek közt az Édes Anyanyelvünk folyóirat elmúlt négy évéről (Grétsy László elnök), az anyanyelvi rendezvényekről (Balázs Géza ügyvezető elnök), a Magyar Nyelv Múzeumának helyzetéről (Kováts Dániel elnökségi tag), az ifjúsági tagozat munkájáról (Kerekes Barnabás társelnök), a szövetség internetes felületeiről (Terjéki Tamás elnökségi tag), az alapszabály-módosítás szükségességéről (Orosz Tamás titkár), illetve a szövetség anyagi helyzetéről (Balázs Istvánné gazdasági vezető) hallhattunk.

A rendezvényen részt vett Péntek János professzor, akadémikus, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, aki előző este szakmai beszélgetésen találkozott a szövetség ifjúsági tagozatának vezetőségével. A beszélgetés célja a két szervezet tevékenységének kölcsönös megismertetése volt, amelynek során Péntek János professzor bemutatta az idén húszéves AESZ munkásságát, eredményeit, gondjait, és kitért az együttműködés fontosságára. Ezt másnap a közgyűlésen elhangzott felszólalásában is megtette. Az ifjúsági tagozat vezetői pedig saját rendezvényeikről számoltak be, többek közt az együttműködés szép példájának tekinthető, a kolozsvári Georgius Aranka Társasággal közösen szervezett XX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborról, amelynek idén a kalotaszegi Zsobok adott otthont – az ottani Bethesda Gyermekotthon ugyanis a házigazdája az idén negyedik éve megrendezett Aranka-tábornak.

A beszélgetésben és a közgyűlési beszámolókban is megfogalmazódott az a sajnálatos tény, hogy a közmédia egyre kisebb teret enged az anyanyelvi műsoroknak. Ezért a szövetség ifjúsági vezetői új utakat kerestek az anyanyelvi mozgalom megismertetése érdekében: jelenleg a világhálón próbálják népszerűsíteni a szervezet programjait kisfilmek, írott anyagok, fényképek segítségével – a visszajelzések alapján szép sikerrel.

A közgyűlési beszámolók után következett a tizennégy új elnökségi tagjelölt bemutatása, majd az elnökség megválasztása. A jelölőbizottság idén több határon túli szövetségi tagot is ajánlott az elnökségbe, akiket a közgyűlés szavazataival bejuttatott a testületbe.
Az utolsó napirendi pontként az elnökség zárt ülésen megválasztotta a szövetség tisztségviselőit a következő négy évre: elnöki tisztségre Juhász Juditot, ügyvezető elnöknek dr. Balázs Gézát, társelnököknek Kerekes Barnabást és dr. Bencédy Józsefet. A szövetség főtitkára Maróti István maradt, titkárok Terjéki Tamás és dr. Orosz Tamás. Grétsy László leköszönő elnök a szövetség tiszteletbeli elnöki tisztségét tölti be.

Csonta Réka

A rendezvényről készült képek megtekinthetők az ASzISz képtárában (valamint képes beszámoló olvasható a vezetőség dec. 14-i beszélgetéséről Péntek Jánossal).

Vélemény, hozzászólás?